Kennisbank

Verschillen tussen POP3 en IMAP

Tijdens het instellen van je e-mailaccount in je e-mailprogramma zie je vaak dat je kan kiezen tussen POP3 en IMAP. Het is belangrijk te weten wat de voor- en nadelen zijn van beide keuzes.

POP3
Hierbij wordt alle e-mail binnengehaald op je computer, waarna de mail weer verwijderd wordt van onze mailservers. Het voordeel hiervan is dat je alle mail lokaal hebt staan, zodat je ook zonder internetverbinding je e-mails kunt bekijken.

Een nadeel is dat mocht je computer op een of andere manier niet werken dat je e-mails hierbij ook verloren gaan; zorg dus goed voor eigen backups.

Een ander nadeel van POP3 is dat je je e-mails niet op meerdere machines tegelijkertijd kunt gebruiken. Dus mocht je zelf nog een telefoon hebben of een tablet waar je de e-mail op wilt bekijken, dan is dat helaas niet mogelijk.

IMAP
In tegenstelling tot POP3 worden de e-mails niet allemaal volledig binnengehaald, maar kijk je live in je mailbox op onze servers. Alle emails blijven dus op de servers staan tenzij je zelf aangeeft een e-mail te willen verwijderen. Ook de verzonden mails staan op onze servers wanneer je de mail verstuurd via onze mailserver.

IMAP geeft je (doordat de emails op onze servers blijven) de mogelijkheid om met meerdere machines je mailaccount(s) te gebruiken waarmee ze allemaal dezelfde data hebben. Denk ook aan mappenstructuur en dergelijke.

Wij adviseren om de e-mail via IMAP in te stellen tenzij dit niet mogelijk en/of wenselijk is.